Νέος Νόμος 4859 | Κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις


Σκοπός του νόμου 4859 είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Με τα νέα μέτρα αντιμετωπίζονται χρόνια ζητήματα της κτηνοτροφικής παραγωγής και συγχρόνως βελτιώνονται οι διαδικασίες διενέργειας ελέγχων και επιβολής κυρώσεων και η επίλυση επειγόντων θεμάτων.

 

Σημαντικές αλλαγές

  1. Αλλαγή ορισμού για τα πρόχειρα καταλύματα

Πρόχειρα καταλύματα χαρακτηρίζονται οι κτιριακές υποδομές των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α) Δεν έχουν φέροντα δομικό σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα ή δομικό χάλυβα.
β) Είναι κατασκευασμένες από υλικά, όπως πέτρες ή τσιμεντόλιθοι ή ξύλα ή κλαδιά ή λαμαρίνες ή πάνελ πολυουρεθάνης ή συνδυασμό αυτών. Η χρήση σκυροδέματος (μπετόν) είναι δυνατή αν δεν συνιστά φέροντα δομικό σκελετό και χρησιμοποιείται μεμονωμένα για τις ανάγκες αυτών των κατασκευών. Επιτρέπεται η χρήση συνδετικών υλικών, όπως της λάσπης, ή επιχρισμάτων.
γ) Εξυπηρετούν εκτατικής μορφής κτηνοτροφία ή μετακινούμενους κτηνοτρόφους.
δ) Μπορούν εύκολα να αποσυναρμολογηθούν και να απομακρυνθούν από το σημείο λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

  1. Ορισμός λειτουργικού χώρου

Λειτουργικός χώρος της κτηνοτροφικής εγκατάστασης είναι το τμήμα του γηπέδου ή του οικοπέδου, το οποίο ορίζεται από το περίγραμμα που περιλαμβάνει όλες τις εγκαταστάσεις της, εξαιρουμένων των αποθηκευτικών χώρων και των κτηρίων που προορίζονται για τη στέγαση των εργατών γης.

  1. Απλοποίηση διαδικασίας για πρόχειρα καταλύματα

α) Για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της κατηγορίας Β’ και κάτω των ορίων της κατηγορίας Β’ δεν απαιτείται η προσκόμιση αρχιτεκτονικών σχεδίων των κτιριακών εγκαταστάσεων.

β) Με την υποβολή γνωστοποίησης δεν απαιτείται πλέον η βεβαίωση απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας ή απόφαση εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή βεβαίωση περαίωσης κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτου με τον νόμο 4495/2017.

γ) Για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, όσον αφορά τα πρόχειρα καταλύματα της κατηγορίας κάτω των ορίων της Β’, δεν απαιτείται πλέον η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και σχετική απόφαση Περιφερειάρχη με τυχόν πρόσθετους όρους.

  1. Πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών

Αν κατά της έκθεσης αυτοψίας με την οποία κατασκευές κτηνοτροφικής εγκατάστασης διαπιστώνονται και χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετες, ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή, η οποία περιέχει αίτημα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, η επιτροπή υπολογίζει τα πρόστιμα και χορηγεί προθεσμία αναστολής κατεδάφισης 9 μηνών για την προσκόμιση άδειας νομιμοποίησης, η οποία σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να παραταθεί για επιπλέον 3 μήνες. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, η κατασκευή κρίνεται κατεδαφιστέα και οριστικοποιούνται τα πρόστιμα.

Επίσης αν ο ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής εγκατάστασης προβεί σε νομιμοποίηση των σχετικών αυθαίρετων κατασκευών μέσα σε 1 έτος από την κοινοποίηση ή από τον χρόνο γνώσης με οποινδήποτε τρόπο της έκθεσης αυτοψίας, επιβάλλεται, πρόστιμο ίσο με το πέντε τοις εκατό (5%) του προστίμου ανέγερσης της έκθεσης αυτοψίας και διατήρησης από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, από 20% που ίσχυε έως τώρα.

  1. Συνέχιση λειτουργίας υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών

Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας διατήρησης κτηνοτροφικής εγκατάστασης εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, για τη βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών υγιεινής του ζωικού κεφαλαίου ή τον εκσυγχρονισμό δραστηριοτήτων, υπό την προϋπόθεση διατήρησης της δυναμικότητας που έχουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υποχρεούνται να υποβάλουν αίτημα στην οικεία ΔΑΟΚ μέχρι τις 31.12.2022. Έως την ημερομηνία αυτή αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν αλλά δεν εκτελέστηκαν και διατάσσουν τη διακοπή λειτουργίας, την αποβολή, την κατεδάφιση ή την επιβολή προστίμου.

 

            Δείτε όλες τις αλλαγές εδώ

 

      ﹎

                   Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.