Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων 2021


Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

Αναρτήθηκε η εγκύκλιος σχετικά με τη διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος 2021. Ως καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησης, για το έτος 2021, ορίζεται η Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021. Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανεξαρτήτου έδρα εκμετάλλευσης, υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στη ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/και μετά να επιλέξει τη χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2021.

Προθεσμίες Υποβολής

Ως καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησης, για το έτος 2021, ορίζεται η Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021. Σε περίπτωση που συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας ή/και εξαιρετικών περιστάσεων, οι οποίοι δεν επέτρεψαν την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης μεταβίβασης για το έτος 2021, είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης μεταβίβασης με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου, συνοδευόμενη και από τις σχετικές κατά περίπτωση αποδείξεις στοιχειοθέτησης της ανωτέρας βίας ή της εξαιρετικής περίστασης. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2021 (περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων) ορίζεται η Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021.

Ακύρωση εμπρόθεσμα υποβληθείσας αίτησης μεταβίβασης είναι δυνατή μόνο εφόσον συμφωνούν και οι δύο συμβαλλόμενοι. Ως καταληκτική ημερομηνία ακύρωσης της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2021 ορίζεται η Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021. Αιτήσεις ακύρωσης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί και υποβληθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2021.

Στην περίπτωση τροποποίησης της υποβληθείσας αίτησης μεταβίβασης, αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον συμφωνούν και οι δύο συμβαλλόμενοι και μόνο όσον αφορά:

α) στην αλλαγή κατηγορίας μεταβίβασης

β) στα προς μεταβίβαση δικαιώματα βασικής ενίσχυσης

γ) στα προς μεταβίβαση αγροτεμάχια.

        Σε περίπτωση αλλαγής του συμβαλλόμενου αποδέκτη, απαιτείται ακύρωση της αίτησης μεταβίβασης και εμπρόθεσμη υποβολή νέας αίτησης μεταβίβασης. Ως καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης εμπρόθεσμα υποβληθείσας αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2021ορίζεται η Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021.

Τονίζεται ότι  η αξία των ΔΒΕ δεν είναι οριστική. Η αξία των ΔΒΕ οριστικοποιείται μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους αλλά και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης κάθε έτους σύμφωνα με το άρθρο 22(5) του Καν. ΕΕ 1307/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με ενδεχόμενη εφαρμογή γραμμικής μείωσης ή αύξησης της αξίας των ΔΒΕ.